Rukovodioci tijela za robne rezerve Sjeverne Makedonije i Kantona Sarajevo: Osigurati dovoljne količine robnih rezervi mora biti prioritet vlada

Danas je u Skoplju održan zajednički radni susret predstavnika Agencije za robne rezerve Republike Sjeverne Makedonije i Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo. Delegacije predvođene direktorom Resijem Abdurahmanijem i direktoricom Jelenom Pekić razgovarale su o mogućnostima saradnje, reforme u upravljanju robnim rezervama i prilikama za stavljanje robnih rezervi u funkciju ekonomskog razvoja.

„Mi smo pokrenuli proces reformi pristupa saradnje sa dobavljačima, izmjenama zakonskog okvira koji bi učinio cijeli proces transparentnijim, radimo na boljem informisanju o procedurama. Konačno, učinili smo niz koraka na značajnijem informisanju javnosti o promjenama cijena. Sada želimo svoja iskustva prenijeti ovdje, saznati više od naših kolega iz Sjeverne Makedonije. Možemo mnogo naučiti ovdje, Sjeverna Makedonija je napravila značajan napredak na upravljanju robnim reze verama. Vrijeme je da, u cijeloj regiji, počnemo primijenjivati najbolje prakse“, poručila je direktorica Pekić.

„Svaka nova saradnja i partnerstvo otvaraju prilike za prenos znanja i dobrih praksi. Mi smo danas podijelili svoja iskustva otvaranja institucija. Pokazali smo da otvorene institucije znače veće uštede za građane i građanke, bolju uslugu, bolje prilike za sve i povoljniji okvir za ekonomski razvoj. Nadam se da će Kanton Sarajevo kao region biti i dalje primjer reformi u BiH, te da ćemo pratiti i naučiti mnogo od onoga što su naši prijatelji iz Sjeverne Makedonije već napravili“, zaključila je Pekić.