Sastanak / Unaprijediti transparetnost rada sa robnim rezervama u KS

Jelena Pekić, direktorica Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo, susrela se danas sa Erduanom Kafedžićem, šefom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo. Tema sastanka su bile moguće zajedničke aktivnosti na suzbijanju korupcije u oblasti javnih nabavki, te doslijedne primjene pravila i procedura, ali i izmjene postojeće zakonske regulative, kojima će se dodatno unaprijediti transparetnost rada Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo.

Kafedžić je tom prilikom istakao značaj edukacije uposlenika Direkcije iz oblasti javnih nabavki, a koje će u narednom periodu provoditi Ured u okviru svojih redovnih poslovnih aktivnosti za uposlenike institucija čiji je osnivač Kanton Sarajevo. Tokom sastanka je naglašena potreba da se dodatno unaprijedi saradnja između Ureda i Direkcije u oblasti razmjena informacija u okviru datih nadležnosti institucija.

„Izuzetno je važno da je prepoznat značaj saradnje sa Uredom za borbu protiv korupcije. Pronaći ćemo efikasne mehanizme kojim ćemo ovo partnerstvo ojačati u interesu zaštite zakona i interesa građana. Također, sama spremnost da se članovi tima Direkcije dalje obučavaju, da prepoznaju važnost borbe protiv korupcije, govori mnogo i namjerama trenutnog rukovodstva. Zajedno možemo učiniti mnogo više“, poručio je Kafedžić.

Na kraju sastanka direktorica Pekić je najavila donošenje novog zakona o robnim rezervama, budući da je trenutni Zakon po kojem radi Direkcija iz 1999. godine. Cilj potpuno novog zakonskog rješenja jeste da se poveća transparetnost rada Direkcije, te da se istim omogući efikasnije poslovanje i upravljanje robnim rezervama, što je u interesu cijelog Kantona Sarajevo.

„Često se i naša institucija, opravdano nalazi pod pritiskom javnosti, prvenstveno zbog pitanja u kojima nas zakonska rješenja onemogućavaju da budemo transparentniji i otvoreniji prema javnosti. No, mi smatramo da reforme neće ugroziti upravljanje robnim rezervama, otvorena institucija znači više ponuda, više kompanija, više dobavljača, a sve to samo od sebe nosi uštede i bolje upravljanje novcem građana i građanki Kantona Sarajevo. Zbog toga smo tu i današnjim sastankom želimo pokazati taj novi pravac“, zaključila je Pekić